FOTO - PERFORMANCE

V vsem me najdeš

Društvo slovenskih pisateljev v sodelovanju s Slovenskim narodnim gledališčem Drama Ljubljana, gledališčem Senzorium, Mestno občino Ljubljana ter ZKP RTV Slovenija je pripredil spominski večer ob 100. obletnici rojstva Mile Kačič, pesnice in igralke, častne meščanke mesta Ljubljana. Večerni dogodek v režiji Igorja Likarja in Barbare Pie Jenič, je bil izveden 5. Oktobra ob 20. uri v Mali drami in je nastal v okviru rastočega projekta Društva slovenskih pisateljev Slovenska pisateljska pot, ki ohranja vednost o pisateljskem izročilu in s posebnimi dogodki obeležuje pomembne spominske obletnice slovenskih pesnikov in pisateljev.

»Poezija Mile Kačičeve je najbolj neposredna in iskrena erotična poezija, zapisana v slovenskem jeziku. Jakob in David, dva moška, mož in sin, podpirata obnebje te trpke izpovedi, preraščajoče v brezčasno prispodobo minljivosti vsega, kar rodi človekovo srce,« je odločitev za pripravo spominskega večera utemeljil podpredsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina.

Po besedah v. d. ravnatelja SNG Drama Ljubljana Petra Sotoška Štularja je bila večerna prireditev v Mali drami prijetna priložnost, da se spomnimo velike slovenske umetnice in nepozabne članice igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana Mile Kačič. »Veseli smo, da nam je prav na dan 100. obletnice njega rojstva uspelo uresničiti odmevno sodelovanje med najpomembnejšimi državnimi in lokalnimi ustanovami, ki jih je zaznamovalo življenje in ustvarjanje te velike igralke,« še dodaja.

Igralke Ivanka Mežan, Štefka Drolc in Iva Zupančič , Miline prijateljice in soigralke v ansamblu SNG Drama Ljubljana, nastopajo kot interpetke Miline zapuščine in današnjih spominov nanjo, članica igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana Sabina Kogovšek Zrnec pa v vlogi mladostne Mile, z interpretacijo avtobiografskega zapisa avtorice in pesmi iz knjige Prigodnice (Knjižnica MGL).

Katja Šulc in glasbeni trio, ki ga sestavljajo harmonikar Marko Brdnik, kontrabasist Robert Jukič in Nino de Gleria ter violinist Vasilij Centrih, so večer obogatili z uglasbljenimi pesmimi Mile Kačič, ki odstirajo vso melanholijo njenih misli in zvočnost njenih stihov.

Neminljivemu glasu Mile Kačič je bilo na dogodku mogoče prisluhniti v posnetkih njenih interpretacij lastnih pesmi z nove CD plošče – nastala je s podpro Mestne občine Ljubljana - Mila Kačič : Šla bom gola skoz pomladni dež, avtorjev Jurija Culiberga in Irene Glonar, ki je z dodano knjižico pesmi izšla pri ZKP RTV Slovenija.

Režija: Igor Likar in Barbara Pia Jenič

Igrajo: Ivanka Mežan, Iva Zupančič, Štefka Drolc, Sabina Kogovšek Zrnec
Glasbeniki: Marko Brdnik – harmonika, Robert Jukič/Nino de Gleria – kontrabas, Vasilij Centrih – violina, Katja Šulc - Vokal

Koprodukcija: Senzorium Zavod, SNG Drama, Društvo slovenskih pisateljev, Založba Kaset in plošč RTV Slovenija, Mestna občina Ljubljana, Narodna in Univerzitetna knjižnica NUK, Javna agencija za knjigo Republike Slovenije in Moderna galerija Ljubljana

YOU CAN FIND ME IN EVERYTHING