Potujoči labirint v Muzejskem vlaku

Potovanje je simbol pustolovščine in raziskovanja bodisi da gre za zaklad ali navadno spoznanje, konkretno ali duhovno. Toda to raziskovanje je navsezadnje le iskanje, še pogosteje beg pred seboj. Pravi popotniki so tisti, ki odhajajo, da bi odpotovali, je rekel Baudelaire. Večno nezadovoljni so, sanjajo o bolj ali manj dosegljivem neznanem, iščejo, toda nikoli ne najdejo drugega kot tisto, od česar so hoteli pobegniti: sebe. Tako je potovanje tudi znamenje in simbol večnega zavračanja sebe in skleniti je treba z besedami, da je edino pravo potovanje tisto, ki ga človek opravi v sebi. (Iz Slovarja simbolov)

Potujemo skozi skrivnosti in spomine, ki jih skrivajo oguljeni sedeži in skrivni kotički na vlaku, približujejo nam pripoved , ki jo je moč slišati ob težkem, vročem  sopihanju ogromne 150 let stare črne mrcine, ki vleče za sabo tisoč in eno zgodbo stoletij. V popotovanju skozi labirint v vlaku okušate izziv, naključje, skušnjavo, preizkušnjo, izkušnjo in  izbiro.

 

Avtorstvo in režija: Gabriel E. Hernandez L.

Asistent režije in vodja projekta: Barbara Pia Jenič

Oblikovanje labirinta: Gabriel E. Hernandez L.

Scenografija: Izvajalci

Kostumografija: Katja Šircelj

Oblikovanje zvoka: Nino de Gleria, Gabriel E.Hernandez L.

Oblikovanje vonjev: Barbara Pia Jenič

Oblikovanje grafične podobe: Jernej Forstnerič

Tehnični vodja, postavitev luči: Tomaž Skušek

Izvajalci, izzivalci: Samo Gašperšič, Barbara Bulatovič, Saška Jenič, Richard Manson, Angus Reid, Vida Breže, Tomaž Skušek,  Tina Uršič, Barbara Pia Jenič

 

Predstava POTUJOČI LABIRINT 2000 v Muzejskem vlaku je gostovala v naslednjih mestih:

Maribor 2.september

Ptuj 3.september

Bled 9. september

Nova Gorica  10. september

Koper 16. september

Ljubljana  17. september

 

Namen potujočega labirinta je pripeljati in s senzorialnem jezikom v gledališču  spoznati publiko iz različnih krajev Slovenije ter dogodek povezati z lokalnimi kulturnimi aktivnostmi. V vsakem mestu, kjer se je vlak ustavil, se je na Železniški postaji odvil tudi koncert, plesna , gledališka predstava, literarni utrinki na prostem, ki so se bodo odvijali sočasno s predstavo na vlaku. Celotna prireditev je trajala tri ure. V predstavo na vlaku se vstopa  posamično na vsake tri minute, traja eno uro. Ob izstopu iz predstave so se obiskovalci vrnili h kulturnemu dogajanju na prostem. Pridružili ste se nam lahko na naslednjih relacijah, če že imate vozovnico za smer: Ljubljana – Maribor, Ptuj – Ljubljana, Ljubljana – Bled, Koper – Ljubljana.

 

  • MARIBOR, 2. SEPTEMBRA 18.00 – 21.00

Organizator dogodka na Železniški postaji Maribor: Multimedijski center KiberSRCeLab – KIBLA ustanovljen 4. julija 1996 kot projekt Narodnega doma Maribor in Zavoda za odprto družbo Slovenija, in 16. junija 1998 konstituiran v pravni subjekt kot Kulturno izobraževalno društvo KIBLA (KID KIBLA). Projekt KIBLA, lociran v Narodnem domu Maribor, Kneza Koclja 9, je povsem neprofiten, vsako leto izpeljemo preko 200 prireditev, ki jim prisostvuje več deset tisoč ljudi. Tudi produciramo oz. koproduciramo kulturno-umetniške projekte, od plesa in glasbe do gledališča in vizualnih umetnosti, pri čemer izdamo tudi predstavitvene materiale. Povezujemo se na medmestnem in meddržavnem nivoju, sodelujemo z Ljubljano, Celjem, Slovenj Gradcem, Koprom, Mursko Soboto, Tolminom, Gradcem, Dunajem, Linzem, Potrno, Beogradom, Zagrebom, Sarajevom, Skopjem, Prago, Usti nad Labem, Bratislavo, Trnavo, Budimpešto, Rimom, Londonom, Chicagom, Avignonom, Sao Paulom…

Program: Nino di Kongo & Afir Bafir, Čriček – Live techno act, Udeleženke in udeleženci hEXPO festivala: Jogi Hoffmueller (Austria), Aleksandar Djordjević (Yugoslavia), Vladimir Stijović (Yugoslavia), Igor Djordjević (Yugoslavia),D’Heilly David (Japan/USA),Valentin Tomić (Yugoslavia),Elena Klaudis (Czech/African),Vlastimir Ilić (Yugoslavia), Franci Blašković (Croatia),Gato Leiras Wenczel (Germany), Branislav Kovačević (Yugoslavia), Ales Zemene (Czech Republic), Jasmina Šarac (Bosnia),  Bela Marias (Hungary), Zlatko Burić (Denmark/Croatia), Zoran Todorović (Yugoslavia), Dziugas Katinas (Lithuania), Steven Kovats (Canada/Hungary), Valerija Kaslik (Yugoslavia), Susanne Bellinghausen (Germany)

 

  • PTUJ, 3. SEPTEMBRA 17.00 – 20.00

Organizator dogodka na Železniški postaji Ptuj: KLUB PTUJSKIH ŠTUDENTOV

Na prizorišču bo stojnica Kluba ptujskih študentov, kjer se bodo degustirala vrhunska vina iz Haloz in Slovenskih Goric. Predvidoma bo na prizorišču stal tudi kamionček Perutnine Ptuj, ki bo ponujal slastne pečene piščančke.

Program:

ob 17.00: napoved prireditve

ob 17.15: nastop moškega pevskega zbora Ptujski sekstet

ob 18.00: nastop ptujske plesne skupine GEA

ob 18.30: nastop ptujske glasbene skupine Kvint&Ton

ob 19.30: nastop starejše zasedbe ŠKORCI

glasbeni povezovalec: D.J. Stanč

 

  • BLED, 9. SEPTEMBRA 17.00 – 20.00

Organizator dogodka na Železniški postaji Bled Jezero: LTO TURIZEM BLED

Direkcija za turizem Bled, se je meseca julija 2000 tudi uradno preimenovala v LTO TURIZEM BLED, torej lokalno turistično organizacijo (v skladu z novim zakonom o pospeševanju turizma), katere osnovni namen je, da skrbi za promocijo in razvoj turizma v kraju. Vsekakor ne gre za oddelek občine, ampak je občina ustanovitelj poleg ostalih soustanoviteljev.Poleg nastopov Bleda na tujih sejmih in workshopih smo odgovorni tudi za organizacijo in izvedbo prireditev na Bledu ter vse splošne tiskane materiale – brošure, informacije, sprehajalne karte, program prireditev…

Program: Godba Gorje, ki nastopa v gorenjski narodni noši. Folklorna skupina Bled s programom narodnih plesov. Prostovoljno gasilsko društvo Podhodm, ki bi v originalni opremi in 100 let starimi napravami predstavilo gašenje v starih časih. Igralec v podobi Arnolda Riklija – začetnika turizma na Bledu. Blejski fijakarji – izvoščki bodo na Železniški postaji in bodo ljudi, ki bodo to želeli popeljali na Blejski grad na ogled Grajske tiskarne. Na Blejskem gradu, v obnovljenem grajskem stolpu, smo 18.7. odprli omenjeno tiskarno. V tiskarni je predstavljen stari način tiskanja iz časa J.V. Valvazorja, tiskar bo v času prireditev prisoten in bo obiskovalcem razložil postopke tiskanja, lahko pa bodo tudi sami natisnili list iz knjige Slava Vojvodine Kranjske. Zasnova dogajanja je slovesnost na Bledu leta 1003, ko je Bled na Dunaju prejel zlato medaljo na veliki mednarodni razstavi zdraviliških krajev.

 

  • NOVA GORICA, 10. SEPTEMBRA 17.00 – 20.00

Organizator dogodka na Železniški postaji Nova Gorica: KLUB GORIŠKIH ŠTUDENTOV

Ustanovitev Kluba Goriških študentov seže v leto 1988. V Ljubljani vsako leto organiziramo Mortadeljado, v Novi Gorici za 1. Maja Mesto Mladih in poleti Poletno sceno. Poletna Scena poteka od konca junija pa do začetka septembra, tekom celega tedna se na prizorišču odvijajo glasbeni koncerti, gledališke predstave, potopisni večeri, kino, zborovski nastopi… Odmevnejši projekt je še Mesto Mladih, ki poteka od 27. aprila do 1. maja. Lani smo sodelovali s slovenskimi študentskimi klubi, gostili smo namreč več kot 500 študentov iz cele Slovenije; program MM obsega koncerte, šport, izobraževanje(predavanja), zadnji sklop pa je namenjen najmlajšim. Goriški študentje imamo tudi svojo tedensko oddajo na frekvencah radia Robin”Radio KGŠ”.

 

  • KOPER, 16. SEPTEMBRA 17.00 – 20.00

Organizator dogodka na Železniški postaji Koper: KLUB ŠTUDENTOV OBČINE KOPER

Klub študentov občine Koper je bil ustanovljen decembra 1993, z namenom združevanja študentov in dijakov, da bi le ti lažje uresničevali svoje interese v domačem kraju. Klub namreč skrbi za obštudijske dejavnosti študentov in dijakov v svoji regiji. Kljub finančnim težavam so uspeli organizirati kar nekaj športnih in kulturno-umetniških dogodkov.(pohod na Triglav, raftanje po Soči, projekt Kariera-kjer so se predstavila večja obalna podjetja, koncerti, kulturna srečanja, okrogle mize, študentske igre, projekt Popustnik-popusti za študente in dijake. V Ljubljani, kjer študira največ Primorcev organizirajo Fešto Refoška, letos bo izkupiček namenjen opremi računalniške učilnice v prostorih Kluba. Program: MI2, SPIRITS, PUDDING FIELDS, L’HOMME VA, PSYCHO PATH, SKARTIZANI

 

  • LJUBLJANA, 17. SEPTEMBRA 17.00 – 20.00

Organizator dogodka na Železniški postaji Ljubljana:SENSORIAL THEATRE AND RESEARCH

Ze več let se ukvarjamo z raziskavo senzorialnega jezika v gledališču, ki ga na evropskih gledaliških festivalih že imenujejo gledališki jezik prihodnosti. To je gledališka govorica, ki so jo v evropi označili že kot možen gledališki jezik prihodnosti, ker ni distance med igralcem in gledalcem in ker gledalec zgubi vlogo večnega pasivnega voajerja in se transformira v aktivnega participanta gledališke izkušnje.Sodelujemo s skupinami iz Danske, Anglije, Francije, Španije, Nemčije, Švice, Belgije, Italije,  Kolumbije, Čil, Venezuele, Avstralije. Znanje in izkušnje, ki ga dobimo na gostovanjih na evropskih  in svetovnih mednarodnih festivalih, prinašamo vsak v svojo deželo.V Sloveniji smo leta 1997 v Klubu K4 uprizorili HIŠO V ZRAKU, leta 1998 na Ljubljanskem gradu predstavo PARSIVAL IN VITEZI OKROGLE MIZE,  lansko leto pa predstavo KRIŽANKE v Slovenskem Etnografskem muzeju.

Program: Nino di kongo in predstavniki  mest, v katerih smo gostovali