2022 V ISKANJU SMISLA

Kibla Portal, Festival Borštnikovo srečanje, Mlado gledališče, 22. in 23. maj

 

Knjižnica Milana Jarca Novo mesto 25. in 26. marec in 8. in 9. april

 

Trubarjeva hiša literature, Ljubljana, 26. in 27. december 2022

 

 

“Čas epidemije in vojnih razmer v svetu je potegnil na dan mnoge stiske. Kamorkoli se obrnemo, so ljudje izčrpani, utrujeni, ne zmorejo več tega tempa, mnogi izgoreli nimajo niti trenutka zase. Krize so v poslovnih in zasebnih sferah. Vendar so se taka krizna obdobja v zgodovini že pojavljala.  Po vzoru Viktorja Frankla in njegovih del Volja do smisla in drugih smo kreirali dogodek, ki omogoča obiskovalcem soočanje z  vprašanji smisla v okviru različnih režimov in/ali situacij zadnjega stoletja. Dogodek postavlja gledalca v vlogo iskalca in preizkuševalca   izbranih pristopov osmišljanja nesmislov. Dogodek je imerzivna, več čutna pripoved, sestavljena iz fragmentov dokumentarnih uvidov o možnih smislih bivanja.

Četudi je mladost norost, ali je zmožna tudi modrosti? Ali je jabolko spoznanja dobrega in zla res tisti greh, ki temni nebo osivelih jezdecev življenja?

Vsi stojimo v blatu, pravi Oscar Wild, le da nekateri gledamo v zvezde. Tudi Viktor Frankl je gledal daleč in globoko v neskončnost lepot duha, ki napajajo naše vodnjake s spomini, upi, vizijami, lepoto in umetnostjo.

Dogodek zrcali iskanje, preizpraševanje in razmislek na gladini čutnega, pri čemer se zgodba nenehno presnavlja v več čutno izkušnjo, ki naslavlja in se dotika tanke meje med duhovnim, sanjskim, domišljijskim in dokumentarnim, začinjeno s spoznanji o smislu. Slednjega iščemo vse življenje v ponavljajočih se ciklih, vedno znova jih odstiramo iz večplastne temne materije usedlin preteklosti. Smer podajanja izkušnje ni enoznačna, je skupna zavest, ki sproža čutne zaznave in miselne uvide v različnih fizičnih kontekstih.

To ni dogodek, ki bi obiskovalca postavljal pred razne izzive in dvigoval njegov nivo adrenalina, ni dogodek, ki bi želel šokirati in kričati. To je dogodek, ki je ustvarjen po meri človeka in za človeka. Tako na čutni kot na pripovedni ravni nudi trenutke biti; lahko zaslišimo svoj odzven na dogajanje. Umetnost je lahko tudi zdravilo za ranjenost duše, zatočišče, ovito v tančice mistike, lepote, celo transcendence.”      Barbara Pia Jenič

 

Iskalci smisla: Jurij Dović, Amika Zoja Jelič, Mija Kramar, Lovro Mirtič, Lana Traven

Prizori so nastali na podlagi razmišljanja in uvidov mladostnikov do izhodiščnih vsebin

Koncept/režija/več čutna okolja: Barbara Pia Jenič

Zvočni učinki: Peter Penko

Svetovalka za kostume: Tina Kolenik

Svetovalka za pripoved: Ana Duša

avtorica naslovne fotografije: Anastasiya Lobanovskaya

Varovanje in tehnična izvedba: Bat*man

Izhodišča:

 • Viktor Frankl: Kljub vsemu reči življenju da, Volja do smisla in druge
 • Naomi Klein: Doktrina šoka (knjiga in film)
 • Margarethe von Trotta: Hannah Arendt (film)
 • Hannah Arendt: Izvori totalitarizma

Opomba: scenografija se spreminja glede na prostor gostovanja, zato so na fotografijah različni prostori.

MEDIJSKE OBJAVE IN KRITIKE

»Iskalci smisla« nas nehote opomnijo na občutek navidezne izbire, ki jo imamo v današnji družbi – po eni strani nam prav politični sistem demokracije in občutek brezmejnosti interneta dajeta vedeti, da imamo iz dneva v dan na voljo številne možnosti in izbire ter da je od nas samih odvisno, na katero stran bomo nagnili tehtnico življenjskih odločitev. Pa je v resnici tako? “Mar ne podcenjujemo na eni strani moči družbenega (geopolitičnega) vpliva, na drugi pa kompleksne prepletenosti genetskih in okoljskih dejavnikov, ki vplivajo na vsakdanje življenje posameznika? Ob zgodbah, ki nam jih s pretanjeno subtilnostjo predajajo v naročje, se lahko vprašamo tudi: Ali res lahko komu dejansko pomagam, ko je v težavah? Ali lahko nekoga povrnem v življenje že zgolj z obujanjem spominov? Kako ponovno obuditi katarzično moč skupnosti? Kako se s konkretnimi primeri iz dneva v dan boriti proti banalnosti zla? Kako povrniti smisel skozi terapevtsko moč umetnosti?” /…/ Vonji delujejo kot spremni tekst z označevalci, ki ustrezno podčrtujejo videno in slišano ter obenem nadgrajujejo obstoječi material z novimi sugestijami in pomeni.” Osmišljanje nesmisla ali kako na inovativen način poiskati izhod iz labirinta Miša Gams, NEODVISNI teritorij sodobnih scenskih umetnosti, 23. decembra 2022

 

“V iskanju smisla je privlačna, celostna in prijetna izkušnja, ki tolaži in spodbuja obiskovalca, da za nami odraščajo razmišljujoči posamezniki, ki jim ni mar le zase, temveč tudi za bližnje.”     V svetovjih iskanja, kritika Kaja Novosel, Portal Kritika Sigledal, 2. december 2022

 

“Naše želje so pomembnejše od nujnih potreb drugih. Ta neoliberalizem, ta samopromocija in samouresničevanje, ta jazjazjaz… to je šlo preko vseh mej. Namesto kamina je televizor, namesto družine je služba, namesto prijateljev so terapevti ali internet. Namesto igrišč in dreves so trgovski centri in luksuzna stanovanja, prazna. Mislim da je umetnost poslednji prostor svobode, kjer lahko odpiraš stališča in vprašanja, kjer se lahko dotikaš teh prikritih in nevidnih plasti tesnobe, ki legajo na nas in se nam zažirajo v pore duha. /…/ Brez umetnosti in kulture je družba brez smisla po mojem mnenju, tako kot posameznik brez ljubezni.” Jaz jaz jaz to je šlo prek vseh mej, Barbara Pia Jenič, sprašuje Urša Krišelj Grubar Revija Jana, 29. november 2022

 

Spletni priročnik “Dobre prakse” Mlado gledališče FBS

Najava gostovanja v sklopu Mladega gledališča Festivala Borštnikovo srečanje

FB najava Festival Borštnikovo srečanje

FB dogodek Festival Borštnikovo srečanje

Oddaja Brez panike, prispevek o predstavi V iskanju smisla na 26’18”, Vaš kanal, TV Novo mesto, 21. april 2023

Nejc Jordan: V iskanju smisla, Zavod Novo mesto, spletna stran, refleksija o predstavi

Mija Kramar: Trenutek, ko moraš izpustiti, Pia Prezelj, Delo, Rubrika Mlado pero, 29. november 2022

Senzorium ponuja iskanje smisla, najava dogodka Dnevnik 21. november

V iskanju smisla, Kulturni bazar, najava

V iskanju smisla, Sigledal portal, objave o dogodku

IZBRANE REFLEKSIJE OBISKOVALCEV
(originalni zapisi se hranijo v arhivih zavoda Senzorium)
2023 Novo mesto, 8. in 9. april, predstava v Knjižnici Milana Jarca

 

 • Počutim se, kot da nisem imela priložnosti imeti brezskrbno mladost, tako o kateri je govorila »deklica z zvezdami«. Čutim to frustracijo o kateri je govorila »deklica s slikami iz vojne«, ki si želi imeti »bedaste« krize in “boy troubles. Pa zgolj neko toplino. Počutim se kot da takoj, ko sem stopila/se vstala sem dobila odgovornost, – za druge, za njihova čustva, zase. Ni pa nihče prevzel odgovornosti zame. Tako sem si vedno želela skupnosti, ki bi me sprejemala in imela rada, in ki mi ne bi dajala odgovornosti. Tudi danes vsak dan samo odgovornost, odgovornost in še enkrat odgovornost! Nimam časa, da bi pila kavo in se pogovarjala v noč. Pa to pogrešam. Po predstavi absolutno čutim vse. Bolečino, ljubosumje, žalost , pa tudi srečo, da imam nekoga, ki je zgolj moj. Hvala.
 • Sem mislil, da je mladina podlegla sodobnim principom, ki jih vodi kapital in želja po vedno več in več. Na srečo sem se motil. Bravo naši!!!!!
 • Kaj reči po tem potovanju, ki odpira srce, da pokukaš v zgodbe, kjer se srečamo, pa naj bo to babičin kruh in obračanje sena ali Dvoršakova plošča, dedijev spomin. Ta okenca srca, čutenja, prisotnost, mladost, odpirajo vprašanje: KAM GRE MOJ ČAS? Ali je to smisel? Je za vsako generacijo drug smisel? Hrepenenje odpira, hrepenenje, da bi lahko kot dedi sdela na trgu in ure pila kavo, medtem, ko ljudje hodijo mimo, medtem, ko se obrača čas; ta čas med prej in sedaj ostaja podoben. Bolj ko sem tu prisotna. Hvala za to čudovito potovanje k srcu. K smislu. Biti z bolečino hrepenenjem, vprašanji. Velika noč. Suzana.
 • Čudovito, odprto, lepo. Primeri spomina, tako odprto in jasno. Prizori pred očmi, so bili tako živi kot da bi se zgodili včeraj. Zavedanje bistva. Ljubezen. Ljubezen. Prijateljstvo. To je smisel. Imeti rad. Spomini ne zbledijo, pokažejo se v pravem trenutku. Za kratek čas se morda kam skrijejo. Zavest je večna. Občutki pa ostajajo v telesu. Lepota. Lepota. Lepota. Gledati. Videti. Občutiti. Čutiti. Doživeti. Vse to je smisel.
 • Zdelo se mi je, da je predstava odprla pri meni zanimivih tem (pomembnost spominov, potreba po kvalitetnih toplih odnosih, pomembnost skupnosti, vpliv predhodnih generacij, vprašanje zlobe), bi pa rabila mogoče par minut več za razmislek ali pogovor o vsaki temi. Všeč mi je bila postavitev. Všeč so mi bile osebne zgradbe, ki so jih delili igralci.
 • Današnje misli in pripovedi so mi bile zelo všeč in so se me dotaknile. Še posebej pri prvi skupini, ko sem razmišljala o njegovi zgodbi, ker je dedkom isto ime. Mislim, da bom po današnjih pogovorih, pripovedih in deljenih misli drugače gledala na svet in na ljudi. … Spoznala sem tudi, da imam zraven sebe najboljšo osebo in družino za katero sem hvaležna …
 • Konceptualno je predstava zelo lepa zastavljena, ponudi veliko možnosti za samorefleksijo, za nastavljanje ogledala sebi, družbi, lastnim odnosom do sveta in družine. Veseli me videti aktivne mlade na področju umetnosti, sploh pa v takšni izvirni zasedba, s takšno zastavljeno vizijo. Samo tako naprej!
 • Vau, take predstave še nisem doživela. Drugače. Pestro. Vznemirljivo. Nepričakovano. Pohvale mladim igralcem, upam, da so bile to njihove zgodbe, saj so bile doživeto odigrane. Ambient super. Spreminjanje prizorišč tudi. Odlično. Hvala.
 • Spoštovani! Zelo mi je bilo všeč. Sproščeno, globoko, edinstveno. Sem mnenja, da takšnih dogodkov močno primanjkuje v našem prostoru. Všeč mi je tudi razmišljanje o skepsi nenehnih pritiskov in vedno višjih ciljev. To, da si dovolimo biti tudi srečni, zadovoljni; ne pa samo uspešni in nikoli dosegljivi cilji.
 • Klasična koncepcija svobode: naša svobode je omejena s svobodo drugega. Ignoranca preide v zlo, ko s tem škodujemo nekomu drugemu.
 • Spet se je zgodilo, da se je neko obdobje mojega življenja obarvalo v neke filozofske kontekste in da so mi pri tem pomagali neki random eventi v mojem življenj in to se je zgodilo tudi danes s to predstavo. Hvala, ker ste mi pomagali razrešit še eno filozofsko – razmišljujoče obdobje in me spodbudili k še globljemu premlevanju vsega.
 • Nisem pričakovala tega niti približno. Zadnji dan sem se odločila, da grem na to predstavo in mislim, da bi zelo obžalovala, če ne bi šla. Kot je rekel en iskalec smisla, da se premalokrat sedemo in samo smo, zdaj sem se počutila točno tako. Da se lahko zatopim v misli in samo sem. Vse bi lahko poslušala še neštetokrat in hvala za občutek varnosti ob vas. Upam, da bo še takšnih dogodkov, ker definitivno pridem.
 • Hvala vam za organizacijo takega projekta, za deljenje vaših misli, strahov, razmišljanj. Taka dejanja nas spravljajo v skupnost, povezujejo. Hvala vam, da sem bil del tega.
 • Pet zgodb, pet postaj, pet smislov. .. ena čudovita izkušnja za vsakega iskalca.
 • Par lepih vinjet čudovito barvnega otroštva in spominov
 • Praktično presunljivo, raznoliko, v srce segajoče. Takah hrana za dušo. Zvala vsem pripovedovalcem, prav sak je prinesel nekaj posebnega v ta splet zgodb.
 • Spoštovani vsi, ki ste pripravili ta večer. Globok poklon. Ganjena sem bila ob vaših zgodbah. Sem generacija, ki navadno nagovarja mlade in soljudi s temi vsebinami. Danes, ko pa so bili to glasovi vas, mladih ljudi , se mi je prikradla misel: »Še je upanje … » širite naprej, navdušujte in bodite sled v življenju ljudi. Iz srca hvala. Irena.
 • Predstava je podana na zelo inovativen, izviren način. Poslušalcu/gledalcu predstavljeno problematiko približa in da misliti.
 • Mija zelo lepo govori zgodbe. Zelo lep ambient.
 • Brez korenin ni kril. Povezanost. Človek brez zgodbe ni človek. Bit – postajati- se spominjati- o-srečevati- minevati.
 • Preprostost diha- vdih- izdih. Čistost. Čistost srca. Lepota. Videti. Spregledati. Hvala za čuten, iskren večer. Ljubezen.
 • Zdi se mi, da bom veliko teh misli nosila s sabo in me bodo velikokrat usmerjale v življenju. Oblika predstave mi je bila zelo všeč, saj je dajala zaseben občutek, kot da si v sobi sam s pripovedovalcem in se samo z njim pogovarjaš.
 • Uau…. Res uau!!! Izvrstna predstava, izvrstno pripovedovanje. Res je, da sem si predstavo predstavlja na čisto drugačen način, vendar ta je bila super… nekaj posebnega. Vsa ta pripovedovanja in uprizarjanja ti dajo res misliti kdo sploh si in če lahko kaj spremeniš… vendar v današnjem svetu…kako? Smo le navadni ljudje, ki posnemamo drug drugega in »buljimo« v ekrane. Res se sploh ne znamo več družit in stopiti skupaj. Še in še bi lahko našteval, ampak mislim, da so vaše besede povedale vse. Res, vsi nastopajoči, BRAVO!
 • Včasih se ne zavedam, kako oddaljena sem od same sebe. Ta predstava je v meni prebudila čustva in vprašanja, ki si jih že dolgo nisem dovolila čutit. Ni besed, s katerimi bi lahko opisala mojo hvaležnost za vas.
 • Odlična predstava. Človeku da misliti o različnih scenarijih in dogodkih življenja. V sodobnem svetu hitimo naprej in si ne damo časa, da bi čutili, da bi premislili in se prepustili situacija le za moment. Prestava te prišli, da si vzameš trenutek in razmisliš. Povedane zgodbe in odprta vprašanja z lahkoto primerjaš z drugačnimi dogodki in jih navežeš na svoje življenje. Vsi pripovedovalci so se izjemno odrezali, zelo navdušena nad vizualnimi in slušnimi efekti.
 • Globoka predstava, ki seže do srca. Monolog Amike. Zvočni učinki so bili neverjetni..
 • Zelo prijetno sem se počutila, sproščeno, domače. Dotaknile so se me nekatere vaše misli – zelo globoke, smiselne – »Bojim se skupnosti, v kateri vlada prepričanje, da posameznik/človek zmore vse sam.« Način stika s publiko oz. uprizoritev je nekaj posebnega – čestitke. Ambient knjižnice je idealen za tovrstno uprizoritev. Veselim se vaše naslednje predstave.
 • Spoštovana Barbara Pia Jenič. Po dolgih letih sem bila spet na vaši predstavi in nedvomno ste moja najljubša režiserka. Prepričale ste me že z »Mestom tišine« in »Labirintom«. V iskanju smisla je še ena ganljiva predstav, ki me je navdihnila. Bravo. Prosim, še kdaj. Vse spoštovanje.
 • Iskrene čestitke in res poklon za čudovito predstavo. Predstavo o življenju, predvsem o smiselnosti življenja. Iskrene čestitke režiserki za tako poučno in v smisel življenja usmerjeno predstavo. Iskrene čestitke vsem »igralcem« (z namenom v navednicah, saj ste bili vsi zelo avtentični in pustili sporočilo o iskanju smisla v življenju). Moje zaznave o iskanju smisla v življenju ste potrdili, predvsem v tem delu, da je smisel povezanost s sočlovekom in podpira, že samo podpora s prisotnostjo, poslušanjem, razumevanjem in brez obsojanja. Še enkrat iskrene čestitke. srečno in še veliko ponovitev in nadgradenj.
 • Predstava mi je bila zelo všeč: zelo iskrena, preprosta a z močnimi življenjskimi resnicami in takimi, ki bolijo in takšnimi, ki osvobajajo. Razumela sem jo predvsem kot klic sodobnega človeka na pomoč! Kako prebuditi otopelo skupnost, da sploh vidi, kaj se dogaja okrog nas? Rešitev je v zaupanju, spoštovanju, ljubezni med ljudmi.
 • Po tej predstavi se vprašaš, če so stvari, ki jih počnemo prave in zakaj počnemo stvari, ki jih želimo opustiti, a se vsakič znova vračamo k njim. Zakaj ne znamo stopiti izven temeljev, ki smo si jih zastavili? Zakaj?
 • Zelo pozitivno presenečena nad predstavo ! zelo mi je žal, da se je že končalo, ker bi še kar poslušala. Super in bravo za tako mlade pripovedovalce. Premalokrat so slišani in jih poslušamo.
 • Vtis je dober. Veliko boljši od sprva pričakovanega. Zdelo se mi je zanimivo, poučno, saj so vsi govorili iz izkušenj in ni bila le neka na pamet naučena igra brez smisla.
 • Zelo mi je bil všeč koncept bolj osebnega pristopa. Prekrasen ambient knjižnice, različni mladi ljudje vsak s svojo dušo, srcem, osebo, zgodbo, razmišljanjem, usodo… čestitam!!!
 • Vesela sem da nekdo spregovori o takih občutkih. Počutila sem se, kot da me končno nekdo razumel mislim, da se mora še več pogovarjat o teh specifičnih občutkih, ki jih občutimo vsak dan.
 • Zanimive predstave je potrebno najprej prespati.
 • Vem, da je »svet u k… « kot pravi moj prijatelj iz mladosti, vendar bo kmalu boljše. Ljudje se začenjamo zavedati pomena osebne odgovornosti in začenjamo spreminjati se be in svojo okolico.
 • Dialog je ključ za razumevanje svojega bistva. Biti sam s sabo in se povezati s sorodnimi dušami nam olajša obstoj tukaj in zdaj. Obstoj. Dihaj. Objemi ljudi. Ljubi in uživaj vsak dan. Hvala za vpogled in razmislek.
 • Noro dobra prestava. Vredna ogleda. Vse kar je bilo slišano je res. To bi moral videti ozl slišati vsak. Kako je vse resnično. Škoda, da ni več tako, kot je bilo včasih. Upam, da si to predstavo ogleda čim več ljudi. In upam na boljše čase, čase kot so bili. Bravo.
 • Življenje je eno samo, zato ga je treba jemati silno resno. Z današnjo predstavo, ste nam ponudili razmislek o tem, kako naj ga živimo in ga oblikujemo, da nam ne bodo drugi jemali svobode.
2023  Novo mesto, 25. in 26. marec, predstava v Knjižnici Milana Jarca
 • Ideja predstave mi je vsekakor zelo zanimiva, začeli smo s temo kolektiva in njegove zlorabe in potem pomikali k bolj osebnemu, lastnim doživljanjem, družinsko zgodovini, osebnim spominom in vsaka od tem je v nas prebujala spomin na lastne izkušnje. Ter pustila vtis, ki nam bo dal misliti še naprej.
 • Predstava mi je dala čas za razmislek o stvareh , ki jih želim spremeniti v pozitivnem smislu…
 • Malo drugačna predstava. Odlično! Navdušena sem nad mladimi, da kljub vihravim letom najdejo smisel in voljo! Iskrene čestitke in pogumno naprej!
 • Čudovite zgodbe. Všeč mi je, kako mladi razmišljate. Začutila sem kako prije3tne osebe ste in polni sočutja. In kako čudovito pripove3dujete zgodbe. Všeč so mi bile vaše zgodbe in so mi vsaka posebej vzbudile lepa in tudi manj lepa občutja, spomine. Hvala za čudovit večer.
 • Meni je žal, da imate mladi slabe izkušnje z odraslimi. Jaz vidim otroke kot nedolžna bitja, ko pa odrastejo se pa zaradi krivic, ki jih doživijo s strani odraslih tudi sami spremenijo. Predstava mi je dala misliti.
 • Čestitke vsem akterjem in režiserki,. Res »smiselna« spodbuda k razmišljanju o smislu.
 • To je prva misel, ki se mi porodi po tej predstavi. Upanje in optimizem. Umetnost pove mnogo več, kot marsikateri članek, strokovni ali poljudni. Želim si, da bi bilo več takih predstav videnih in slišanih. Čestitam vam. Zajeli ste bistvo, katerega smo uspeli slišati in dojeti. Optimizem zato, ker ste našli način ozaveščanja, ki seže v srce.
 • Zaradi manjših skupin se mi zdi izkušnja bolj intimna. Tudi samo premikanje po različnih prostorih je dodalo interaktivnosti in sami izkušnji predstave. Zdi se mi, da je sama predstava z malo povedanega vzbudila razmišljanje o veliko stvareh, že med gledalci in pri vsakem posamezniku, bi zelo pohvalila vse igralce3, saj je bilo to nekaj, česar nisem pričakovala.
 • Doživeto. Čarobno. Bujenje lastnih spominov. Čar prostora. Glasbe. Vonja. Navdušenje nad mladimi igralci. Poklon Barbi Pii. Vedno znova očaraš in ganeš. Hvala ti. Za lepši svet. Da ga osmišljaš!
 • Krasna predstava. Čestitke vsem srčnim in pogumnim mladim za vaše izkušnje in prenos, glas vaših misli in tudi prednikov. Ne pozabite teh občut6kov, misli, želja, hrepenenj,… tudi, ko boste starejši in vpeti v vsakodnevne obveznosti. Spodbujajte en drugega in ostale okoli vas, da vidijo svet s srcem, kot vi. Čestitke vsem ustvarjalcem. Odlično izbran prostor, vonjave, glasba, scena.
 • Predstava mi je res odprla pogled na svet v katerem smo. Bile mi je zelo všeč. Za svet v katerem smo si lahko le želimo, da se izboljša, saj zaenkrat kaže le še navzdol.
 • Unikatno, edinstveno, super, drugačno. Zelo mi je bila všeč scena celotne predstave. Vsaka soba je izražala posameznika in njegov delček razmišljanja, ki ga je delil. Celotna knjižnica z lučkami, ki so osvetljevale pot v temi. Razmišljanja in zgodbe, ki ste jih povedali…zelo sem uživala.
 • Predstava je ustvarila lep, melanholično začaran trenutek, ko začneš razmišljati, oziroma si končno vzameš čas, da bi razmislil o svojih spominih, o že slišanih zgodbah svojih sorodnikov in konec koncev o sebi. Igralci so nas mojstrsko prevzeli s svojimi pripovedovanjem in jim zato iskreno čestitam.
 • Hvala za vašo iskrenost, za vašo srčnost, za vašo toplino, zavaš optimizem, zaradi vas bo tudi naša prihodnost lepša, saj v kozmos vnašate mir in upanje.
 • Fasciniran sem nad vašo odprtostjo, da kljub zelo osebnim izkušnjam, ki jih delite s publiko lahko nastopite pred domačim občinstvom, ki vas pozna. Za to je potreben pogum. Bil sem ganjen… zares lepo je videti, slišati, …čuteče razmišljajoče mlade ljudi, ki jim ni vseeno za svet, ki nas obdaja, odnose, ki jih gradimo. Verjemite v dobro do zadnjega diha!!!!
 • Lepa predstava, ki sili k razmišljanju. Vsi nastopajoči ste lahko ponosni nase, ker znate tako na dober način poslušalca ustaviti, da se zare vase in išče stik s sabo in svetom, ki hiti, hiti… in se včasih vprašaš kam, kam, kam? Hvala, bil je en lep večer, ki mi bo ostal v lepem spominu. Pa še nekaj, vem, da imam nečakinji Miji, še veliko povedati..
 • Izredno dobra predstava. Vsa pohvala mladim ustvarjalcem . če bodo v življenju de3lovali tako kot so danes pripovedovali zgodbe in z njimi svoja doživetja, sem vesela, da obstajajo med mladimi takšni kot ste vi. Živite s spomini na svoje prednike, spoštujte njih in svoje strašte in želim, da to predate naprej svojim potomcem. Tudi, če vas je malo tako razmišljujočih, pogumno naprej v ta svet, poln krutosti.
 • Všeč mi je bilo odpiranje pomembnih vprašanj nepomembne teme, o katerih bom še veliko razmišljala. …Všeč mi je bila sproščenost in udobje vseh postaji, i so dopuščale, da si se lahko zatopil v svoje misli.
 • … Mislim, da bi vsak moral vsaj enkrat v življenju na tak dogodek, ker se mi zdi pomembno, da vsak pri sebi razmisli o nekih problematikah
 • Ogledano me je nagovorilo in me spodbudilo k razmišljanju. Všeč mi je, da smo na vsako postaji dobili priložnost za vpogled vase, saj se mi zdi, da smo ljudje dandanes preredko sami s svojimi mislimi. Skozi preproste, vsakdanje zgodbe smo lahko poglabljali svoja razmišljanja, prepričanja, odnose hvala sodelujočim za to priložnost in izkušnjo. Zlati ste.
 • Menim, da v življenju največ štejejo nematerialne dobrine in odnosi in da se o življenju in svetu največ naučimo s spoznavanjem različnih ljudi in njihovih zgodb ter izkušenj.
 • Predstavo sem si ogledal že drugič in mi je bila še bolj všeč, »iskalci« so bili še bolj prepričljivi…Zelo prijetna miselna, umetniška in tudi senzorična izkušnja!
 • Rad imam dobre zgodbe in ustvarjalci predstave ste jih dostavili, pri tem ste super vkomponirali tudi prostorske možnosti naše knjižnice. Z veseljem pridem še na kakšno predstavo.
 • Originalna ideja, samo različno prepričljivi akterji. Mogoče so pasaže za kakšno minuto prekratke, saj se debata ni mogla razviti. Drugače pa vse pohvale!
 • Hvala za lepo predstavo. Uživala sem, v možganih in duši se je utrinjalo… igralsko in režisersko na zelo visokem nivoju. Predstava, ki bi se mirno lahko odvijala v vsaki gledališki hiši…
 • Nevsiljivo in nežno poseže v človekovo razmišljanje o lastni in družbeni preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Osvežujoče, intimno, navdihujoče.
 • Zavedati se moraš, da je v tebi del tvojega dedka, tvojega oče3ta in mame. Najdi vse dobro vseh in uporabi vse dobro v nadaljnjem življenju. Vedno išči prijatelje, lažje je prijatelje pogledati v oči kakor sovražnika.
 • Predstava, ki bi jo gledal in doživljal znova in znova. Odlična mladinska novomeška zasedba, ki te sezuje in ti da misliti o smislu na različnih področjih.

 

2022  Ljubljana,  26. in 27. november, predstava v Trubarjevi hiši literature
 • Občutek, da v tej razčlovečeni družbi nisem s svojimi občutki sama. Samo govorimo ne o tem. Ne poznam sosedov, kaj je skupnost so me danes spomnili. Lepo, tole bo še dolgo odmevalo…
 • Prvič sem na taki predstavi in moram priznati, da so občutki neverjetni. Skozi vaše zgodbe, se človek zamisli, koliko se je svet v kratkem času spremenil – na slabše. Vrednote , kot so spoštovanje, solidarnost, ljubezen, izginjajo iz sveta. Razen, če se ne zgodi nekaj prelomnega, se naši civilizaciji ne kaže nič dobrega.
 • Najbolj relatiable predstava, ki sem jo gledal. Povezava preteklosti prihodnosti in sedanjosti združena z nostalgijo in skrbjo. Lovro: Brezbrižnost se po mojem mnenju v zlo spremeni, ko se um zaveda da so z dejanji lahko oškodovana tvoja čustva in jih iz dela zavestno umakneš.
 • Ali živim polno in izpopolnjeno? Ali sem našla svoj smisel? Kaj sploh lahko spremenim, da bi bil svet lepši? Ali je treba ukrepati takoj, ko se problem pojavi in vzpostaviti dialog , da se problem reši? Noč bom namenila razmišljanju…
 • Že po prvem prizoru sem vedel, da bom o predstavi razmišljal to isto noč.
 • Predstava me je senzibilizirala. Ti mladi ljudje s svojimi zgodbami so bili tako iskreni in avtentični, da znajo odpreti srce in um. Teme so človeške, na koncu sem na robu solz, kot da sem šla skozi nekakšen notranji proces odpiranja. Tak občutek ne manjka le v svetu, kar so vsi, vsak na svoj način, poudarili in odprli. Tak občutek manjka tudi v gledališču. Hvala za to gledališko, človeško izkušnjo. V.
 • Hvala vam za podarjen večer, za stik z globino duše in srca. Za skupnost, ki sem jo začutil.
 • Pristno, tankočutno, srčno, toplo, ljubeče. Dotik človečnosti in človeškega, ki odpre srce. Polet duše v prostranstvo svobode. Hvala za predragoceno in redko izkušnjo pristnega sobivanja. Srečno vsem.
 • Cenim elemente človeškosti in vključenosti v zgodbe in s tem tudi v prizore. Vse skupaj deluje blj človeško ker temelji na izmenjavanju mnenj in vtisov o svetu in družbi, mogoče se me je prav zaradi tega dotaknila na drugačen način kot večina gledaliških predstav.
 • Prav vsak dan se sprašujem o natanko teh stvareh, ki ste jih danes pripovedovali. Upam, da o njih razmišlja še mnogo drugih okoli mene.
 • Glede na to, da sem predstavnik starejše generacije, lahko rečem, da sem vesela, ker sem danes spoznala da obstaja upanje za ta naš svet. Vse teme, ki so jih danes odprli mladi, kažejo na to, da o tem razmišljajo veliko in da iščejo rešitve.
 • Hvala čudoviti ustvarjalci te predstave, za to črvino v času in prostoru, ki me je odnesla tam, kjer si, kot kaže (ali pa si morda domišljam), vsi želimo biti. K sebi, tam kjer so odnosi iskreni, tam kjer se počutimo varne in sprejete.
 • Dejansko je predstava pokazala, da je v vsakem od nas nek čustven manko, ki nas vzpodbuja k iskanju smisla – najsi so to spomini na lepe trenutke, iz preteklosti, na iskanje lepote v umetnosti ali skupnosti, v vsakem primeru se nas ta čustveni manko dotakne, prav s pomočjo senzoričnega gledališča… da na nezavedni ravni stopimo v stik s samim sabo in tem, kar nas osmišlja…
 • Predstava mi je dala misliti, da v življenju marsikdaj, zamudim tiste drobne trenutke, ki sprva zgledajo malenkostni, a so v resnici ravno ti trenutki tisti, ki gradijo temelj mojega življenja in dajejo smisel moji zgodbi. Priznam, da te trenutke premalo cenim in se prepogosto niti ne zavedam, kako pomembni so.
 • Izredno sem užival v vseh postajah predstave. Dotaknila se me je iskrenost in neposrednost mladih igralcev, v vsako zgodbo sem se zlahka vživel in jo primerjal s svojimi osebnimi spomini. Zelo prijetno je bilo tudi »domače« vzdušje – niti za trenutek nisem imel vtisa, da sem v »ustanovi«…
 • Vsak od vas mi je postavil ogledalo predse in mi postavil pomembna vprašanja, o katerih bom še dolgo razmišljala. Ste bili kot ogromen topel intimen objem, ki me je potolažil in dal upanje, da »ljudje« še obstajajo, da nisem sama… Preplavila so me razna čustva, tudi melanholija, in bom od tukaj odšla definitivno kot spremenjena oseba. Hvala, da ste bili del mojega razvoja, del mojega življenja, del spoznavanja same sebe. Po vaši predstavi si želim bolj dati poudarek na skupnosti, ljudeh, odnosih, intimnosti, iskrenosti, človečnosti… Postaviti si bol pomembne vrednote kot jih imam zdaj.  Želim, da veste, da je to kar delate zelo pomembno.
 • Odprla so se mi nova vprašanja, kaj jaz lahko naredim, kaj jaz lahko spremenim, kje lahko v družbo bolj prispevam. Hvala vam, ker je predstava narejena tako pristno in iskreno. Zelo potrebno je nekaj takega v današnji družbi. Je potrebno odpreti vrata čez katera nas je včasih strah iti, opogumiti se in narediti korak.

O več čutnih pristopih:

“Senzorične oblike gledališča odpirajo gledalcu mejna področja zaznavanja, ki so neznana, a hkrati privlačna in izjemno inspirativna. Če teoretičarka sodobnega gledališča Susan Broadhurst ta tip umetnosti označi kot ploden kaos in rodoviten nič, skladišče možnosti, to sami razumemo kot gledališko izkušnjo, ki tokrat skozi fenomen čuta vonja proizvede  nove, mejne entitete, ki niso ne tu ne tam, so ujete med položaji, poudarjajo telesno in htonično, eksperimentiranje. /…/ Če je senzorialno gledališče Barbare Pie Jenič nastalo kot nadaljevanje metode maga tega gledališča, kolumbijskega režiserja Enriqueja Vargasa in njegove skupne Teatro de los Sentidos, delujoče v Barceloni, se je v zadnjih dveh desetletjih razvilo v gledališče, ki občinstvu ponuja neverjetno, neuokvirjeno, avtentično zaznavo in užitke, gledališče, ki v posebni, neponovljivi izkušnji tako za gledalce kot izvajalce, povzroči spremembo njihovega zaznavanja in dojemanja resničnosti, samih sebe in drugih. Računa na sprožitev spremembe gledalčevega dojemanja resničnosti, ki se dogaja skozi estetiko čutov. Toda ta estetizirana govorica spregovarja tudi o tukaj in zdaj, naši sedanjosti, ki se ogleduje v preteklosti.” Tomaž Toporišič o senzorialnem jeziku za predstavo Dišeče skrivnosti 2021

Projekt je nastal ob finančni podpori Mestne občine Ljubljana in Mladinskega centra Oton Novo mesto

Premiera: 26. november 2022, Trubarjeva hiša literature Ljubljana

Ponovitve Ljubljana: 27. november of 11h in ob 19h

Ponovitve Novo Mesto: 25. in 26. marec ter 8. in 9. april 2023

Ponovitve Maribor: 22. in 23. maj, Borštnikovo srečanje, Mlado gledališče