Čara, čara, muca Čarodejka, čara

Prva otroška predstava Gledališča Senzorium, igrica Čara čara, muca Čarodejka – čara, je primerna za otroke med 4. in 8. letom starosti. Vsebina igrice je sledeča: otroke popelje v mačji svet, v katerem čara Muca Čarodejka. Za njeno naklonjenost se borita Muc Sanjalček in Muc Mrmjavček. Vsi trije se skupaj z otroki odpravijo novi dogodivščini naproti – Mačje mesto morajo rešiti pred tatinskimi Pirati, ki kradejo ribe.
Temeljna značilnost predstave je združitev zgodbe stripovskih junakov izpod peresa Ivana Bizjaka s senzorialnim umetniškim jezikom in z interaktivnostjo – malčki so namreč enakovredno soudeleženi v predstavi.

Kaj prinaša igrica v otrokov svet?

  • igrica je napisana v verzih, zato spodbuja otrokovo razumevanje in dojemanje na drugačen način kot prozno besedilo;
  • malčki ob spodbudi igralk izvajajo individualne/skupinske naloge/akcije, s katerimi razvijajo gibalne in senzorične sposobnosti. Vse skupaj je kot velika skupinska družabna igra z nagradami.
  • po vsaki nalogi je izbran otrok, ki je nalogo najbolje opravil. Za nagrado mu mačji trio zapoje pesmico in mu priredi kratek nastop z aplavzom – otrokom je ta moment največja nagrada.
  • s kratkotrajno uporabo teme in tišine (če to dopušča prireditveni prostor) se spodbujajo otrokovi čuti &ndash občutek za dotik, koncentracija na šume in zvoke – in krepi občutek samozavesti v bivanju v temi, ki je lahko mehka in prijetna, varna; ob iskanju sestavin za čarobni napoj otroci prek vonja prepoznajo različne dišavnice;
  • obuja se slovenska glasbena tradicija, saj so pesmi v igrici zapete po melodijah slovenskih narodnih pesmi.

Avtor: Ivan Bizjak
Režija: Barbara Pia Jenič
Dramaturgija: Katarina Avbar
Kostumografija: Jasminka Mitric
Glasba: Urban Soban in Tomaž Okroglič Rous
Grafično oblikovanje: Mirola šoti
Igrajo:
Mucek Mrmjavček: Lucija Ćirović
Mucek Sanjalček: Manca Dorrer
Muca Čarodejka: Maja Martina Merljak, Lea Sobočan alt., Barbara Pia Jenič alt.
Foto: Klemen Prepeluh, Urska Krišelj

Projekt sta podprla Mestna Občina Ljubljana in Ministrstvo RS za kulturo
Posebne zahvale: Klemen Prepeluh, Urška Krišelj, Saška Jenič, Jadran Strle, Bojana Rudl, Goran Glavičič, Boštjan Meglič, Vlado Bulajič, Peter Dekleva, Mateja Kozole, Miha Ferkov, čarodej Kruno Antonič, Mini teater Ljubljana, Kibla Narodni Dom Maribor, Soline in g. Direktor Alojz Jurjec, Prešernova družba, Peter Penko, Dalibor Sterniša in DB Recordings studio Bled, Nana Milčinski in Samo 100–tka, Julijana Jovanič

IZ MEDIJEV

Delo, 17. marec 2006

Lady 28. marec 2007

RTV SLO Muca čarodejka preganja tatove rib, 17. marec 2006

Mini teater najava

Sigledal repertoar najava

Kamfest   gostovanje predstave

Kamfest program

 

Predstava je gostovala na Kamfest, Festival Lent in na festivalu v Bovcu

PLAKAT IN GLEDALIŠKI LIST