Poetika praznega prostora

2020 – 2021 POETIKA PRAZNEGA PROSTORA

Vprašanje in cilj projekta Poetika praznega prostora je, kako in na kakšen način naseliti prazne prostore nove Akademije z novim duhom, vnesti v prostor spomina, domišljije in drugih vzporednih realnosti, ki nas navdušujejo, odpirajo notranje podobe in spominjanja ter neke vrste psihološko in čustveno zatočišče. Gaston Bachelard, Poetika prostora, povzetek: “V porušeni koči hči mizarja sanja o življenju v palači; v palači mladi princ verjame, da v gozdni koči živi ženska, ki mu je usojena. Ljudske zgodbe – s svojimi gotskimi ilustracijami – trpijo skozi romantiko gorskih tur, gozdnih notranjosti, osamljenih koč, čarobnih obrob in skrivnih vrat”. S temi besedami je filozof Gaston Bachelard poimenoval poetiko prostora, njegova izvirna študija čarobnega “prostora” doma iz otroštva in njegovih namišljenih prostorov, pa je velikokrat postala obvezno branje študentov arhitekture. V 20. stoletju sta racionalistična arhitektura in urbanizem prinesli ali celo izsilili razliko med javnim in zasebnim prostorom, o kateri v še eni izvrstni knjigi o prostorih igre in arhitekture Prostori mojega časa govori tudi Meta Hočevar. Bachelard pa je raziskal tretjo vrsto prostora, “srečen” prostor doma z domačo postavitvijo miz, stolov, omar in stopnic. Očarali so ga življenjski svetovi podstrešja in kleti ter njihove izrazite sanje. Ti predmeti in prostori utelešajo globoke rezerve čustvenih vsebin. Ne samo, da je majhno lepo, ampak tudi bolj vzpodbuja domišljijo. Arhitekti velikokrat trdijo, da je je načrtovanje intimnih stavb veliko težje kot postavljanje monolitov. Pri postavljanju prostorov je potrebno upoštevati potrebo po ustvarjanju ločenih psiholoških pragov med odprtim in zaprtim, znotraj in zunaj, prihodom in odhodom. Bachelard je menil, da med aktivnim umom in okolico obstaja dinamična prepletenost. Hiša je lahko gledališče, kar večina ljudi spozna, ko ponoči potuje z vlakom skozi mesto in opazuje osvetljene notranjosti. Že svetloba sveč v oknu je dovolj, da ulica zaživi. Najpomembnejši odnosi z arhitekturo zgradb se vzpostavljajo v domačem prostoru, okrog ognjišča in kuhinjske mize. Te na videz prazne prostore velikokrat raziskuje ter brookovsko naseljuje tudi gledališče. V prvih in zadnjih dneh življenja prostori doma prevzemajo vso težo človeškega bivališča ter se spremenijo v umik in prostor pripadnosti. Pri Bachelardu nas najbolj navdušuje prav prepričljiv razmislek o trajni človeški potrebi po iskanju psihološkega zatočišča na že znanih krajih in prostorih, v katere so prispeli že prvi pesniki in pripovedovalci zgodb. Bachelardova Poetika prostora, eno temeljnih del metodologije senzorialnega gledališkega jezika, je tako postalo pomemben element  za naše kreativno razumevanje in ustvarjanje intimnih prostorov, prizorov, ki obiskovalcu odpirajo spomine in domišljijo.

 

Nova stavba, prazni prostori.

Na prvi pogled nič kaj poetični, brez spomina, zgodb in vsebine. Zato smo skozi prazne prostore pokukali v preteklost, v spomine. Na akademiji se je skozi zgodovino ustvarilo vrsto vzporednih realnosti, ki jih še danes živijo njeni prebivalci. V vzporednih svetovih so prisotni prostori ki nam nudijo psihološko in čustveno zatočišče, kraji ki so v našem notranjem svetu nasičeni z močnimi čutnimi vtisi. To so naša notranja zatočišča, zibelke modrosti, kjer se dogajajo transformacije in iniciacije, kvantni preskoki, uvidi in spoznanja. To so naše maternice kozmičnega bivanja, naša večna sidrišča.

Ustvarjalke:

Vodička (Saloma, Kitty): Uršula Vratuša

Kreatorke poetičnih prostorov:

Katarina Majcen: “Brez”

Maruša Mali: “Konteksti”

Lucija Zuchiatti: “Gnezdo”

Ursula Vratuša: “Ponoči”

Zasnova, režija, produkcija: Barbara Pia Jenič
Dramaturški sodelavec: Tomaž Toporišič UL AGRFT
Oblikovanje zvoka: Peter Penko
Svetovalka za gib: Tanja Zgonc UL AGRFT
Svetovalka za sceno: Jasna Vastl UL AGRFT
Svetovalka za kostume: Tina Kolenik UL AGRFT
Svetovalec za govor: Tomaž Gubenšek UL AGRFT

V predstavi so uporabljeni kratki izseki besedil naslednjih avtorskih del:

Oscar Wilde: Saloma

Lev Nikolajevič Tolstoj: Ana Karenina

Ivan Andrejevič Krilov: Vrana in lisica

Andrej Inkret: Zbornik ob petdesetletici Akademije za igralsko umetnost/Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, AGRFT 1996

 

Premiera in ponovitve predstave:

23. september 2021  ob 16.30

23. september 2021 ob 18.00

23. september 2021 ob 19.30

 

Koprodukcija Senzorium Zavod in UL AGRFT
Projekt je v letu 2021 podprla  Mestna Občina Ljubljana

 

 

POETIKA PRAZNEGA PROSTORA – ONLINE – 2020

V času vladnih restrikcij in Covida, ko bi morali imeti premiero projekta POETIKA PRAZNEGA PROSTORA v novih prostorih UL AGRFT, smo proces vaj in premiere prenesli na spletno okolje. Slednje nam je omogočilo krčenje od petih na dva čuta zaznavanja in izražanja- na avdio vizualno ustvarjanje. Pred vami je spletna premiera spominov, podob, refleksij in utrinkov, ki jih bodo študentje prenesli v nove prostore AGRFT ob njenem odprtju ob koncu epidemije. Vsebine bodo takrat prenesene v senzorialno izkušnjo; lahko jih bomo doživeli v pet dimenzionalnem okolju – z vsemi čuti in senzorialnim gledališkim jezikom. Do konca decembra pa smo vsebine ustvarjali dvodimenzionalno, v domačih okoljih. Odkrivali smo poetiko domačih kotičkov, predalov, omar, oken, vrat, pogledov, perspektiv. Odkrivali smo svoje kotičke sanjarjenja, hrepenenja, svoje varne prostore in zatočišča. V času prepovedi druženja smo jih prevedli v avdio vizualne posnetke in pripravili kolaž spominov, podob, želja in hrepenenj.

Koncept in režija: Barbara Pia Jenič

Montaža videa: Peter Penko, Barbara Pia Jenič

Glasba in oblikovanje zvoka: Peter Penko, Gal Oblak

Dramaturški sodelavec: Tomaž Toporišič

Avtorji  in izvajalci AV posnetkov

Uršula Vratuša

Maruša Mali

Lucia Zucchiati

Nika Korenjak

Gal Oblak

Lenča Malec

Kaja Vidanovski

Anja Möderndorfer

Neža Dali Novak

Peter Alojz Marn

Katarina Majcen

 

 

Koprodukcija Senzorium in UL AGRFT

Projekt sta podprla Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana

Spletna premiera 26. decembra 2020

Ponovitve 27., 28., 29. decembra 2020