Biti ali Imeti

“Kako naj govorim o svoji želji? Je to, po čemer hrepenim, resnično, je le utvara? Prijetna mora?…se zbudim? Borim se, dokler ne dobim… ko dosežem, v nov izziv hitim… Mar resnično hočem podariti ime, pričarati podobo nečemu, česar ni… Je le veter, uvele trate… se izgubi… Kje je glas in kje oblika? Čemu sem lovec? Prežim na sence… odmev, ki se umika. Katera je moja pesem? Pripada mi le ena, tisoč je poti, tisočero možnosti… Vsakdo kuje svoj sonet… jaz hočem svojo pesem pet…tisoč je poti, tisočero možnosti…prava srcu dih rodi… na drugih obnemi… Katera je moja pesem? Junak katere zgodbe sem?” (bpj)

Vprašanje o cilju in namenu življenja nas pripelje do vprašanja o naravi človekovih potreb. Kaj je to kar nas hrani, napolnjuje… Nekaterim je to posedovanje lastnine, ljudi, idej, moči, denarja. Nekatere napolnjuje sočutje, ljubezen, prijateljstvo, dajanje… izpopolnjevanje samega sebe, osebna rast in razvoj osebnosti. To kar nas hrani, nas osvobaja. Načelo osvoboditve pa se je v naši družbi izgubilo oziroma popačilo. V današnjem času velja, da je človek lahko suženj brez verig. Zunanje verige so prešle v človekovo notranjost. Želje in misli, s katerimi ga polni družbeni sugestivni aparat, ga vklepajo veliko močneje kot zunanje verige. Zunanjih verig se človek zaveda, ne zaveda pa se notranjih verig, ki jih mirno prenaša in živi v utvari, da je svoboden. Kako naj se znebi verig, ki se jih ne zaveda? (E. Fromm)
Živimo v svetu, kjer večina ljudi tava v krogu umetnih želja, ker ne najdejo ali ne uspejo živeti svojih. Predstava se ukvarja z iskanjem resnice, izgubljenih vrednot, prebujanjem občutka za lastno identiteto želja in motivov.

Avtorstvo in režija: Barbara Pia Jenič
Oblikovanje scenografije: Barbara Pia Jenič
Tehnični direktor: Gabriel Hernandez
Oblikovanje luči : Gabriel Hernandez
Avtor glasbe: Peter Penko
Vokal: Barbara Pia Jenič
Arhitekturni načrt konstrukcije: Barbara Kapelj
Kostumi: Barbara Kapelj
Vonji in taktilnost: Barbara Pia Jenič
Oblikovanje gledališkega lista: Urša Boljkovac, Iztok Klančar
Foto: Urša Boljkovac
Realizacija scenografije: Gabriel Hernandez, Barbara Kapelj, Domen Tašner, Urška Boljkovac, Urška Bradaškja, Manca Dorrer, Jan Bučar, Maja Martina Merljak, Nana Milčinski, Leja Benedičič, Maša Bojc, Saša Rakef, Vanja Bazdulj, Mitja Perinčič in Barbara Pia Jenič
Odnosi z javnostjo: Maša Bojc
Administracija: Julijana Jovanić

Igralci-prebivalci: Manca Dorrer, Urška Bradaškja, Urša Boljkovac, Nana Milčinski, Maša Bojc, Jan Bučar, Maja Martina Merljak, Saša Rakef, Leja Benedičič, Domen Tašner, Ida Hiršenfelder, Meta Černe alt., Primož Vrhovec alt., Nina Bric alt.

Premiera 5. novembra 2004, ponovitve vsak dan do 30. novembra, podaljšanje do 9. decembra 2004