Senzorialne zvočne pokrajine

Interaktivna instalacija

Avtorski koncept in oblikovanje vonjav: Barbara Pia Jenič
Avtorska glasba: Peter Penko

Vokal: Zala Hodnik

Zvočna interaktivna instalacija raziskuje inherentna razmerja med zvokom in materialnostjo, zvokom in čutnostjo. Postavlja zvok v različne čutne kontekste in ga zato plemeniti z novimi potenciali percepcije, doživljanja in interpretacije.

Instalacija temelji na sinesteziji zvočnih pokrajin, vonjev in statičnih slik. V svojem izhodišču se projekt naslanja na sposobnost zaznavanja posamičnih dražljajev (zvok, vonj, pogled) in v kombinacij le-teh. Sprašujemo se, kako na našo percepcijo v zvočnem polju vplivajo vonjave ali slike. V kolikšni meri se naše dojemanje zvočnih pokrajin in vizualnih podob razlikuje in kaj nam je skupnega, ob poudarku, da je analiza slednjega (dojemanja) pogojena z vonjavami. Ali so naša zaznavanja in odzivanja na omenjena čutila univerzalne narave ali pa edinstvena in jih poleg zunanjih dražljajev ustvarja zapleten, a prav tako edinstven psihološki profil vsakega posameznika. Cilj nam je doseči nova in preizkušati drugačna obiskovalčeva občutja in doživljanja atmosfere preko kombinacij različnih zvokov, vonjev in slik.
— Miroslav Akrapović

Senzorium zavod je pionir v razvoju senzorialnega gledališča v Sloveniji in eno redkih gledališč v Evropi in svetu, ki vpleta vse čute v svoje predstave. Glasba in zvok sta torej zelo pomembna elementa v senzorialni gledališki poetiki. Olfaktivno-zvočne sinestezije čutov v kombinaciji z vizualno umetnostjo predstavljajo nov korak v razvoju umetnost

Izvršna produkcija: zavod Senzorium
Finančna podpora Ministrstvo za kulturo RS
Soorganizacija Mednarodni grafični in likovni center MGLC