Nestalno prebivališče – GO! 2025

Projekt  je namenjen nam, evropskim državljanom, ki še nismo doživeli vojne v živo. Postavili bomo senzorialno gledališko instalacijo, posvečeno mejnim prehodom. Poustvarili bomo izkušnjo osebe, ki potuje brez “pravega” potnega lista, brez domovine, prijateljev in sorodnikov, izkušnje številnih ljudi, ki migrirajo v evropska mesta. Obiskovalci bodo lahko sodelovali z več čutnim zaznavanjem in medkulturnimi vsebinami, doživeli bodo najrazličnejše čutne in čustvene izkušnje.

Te zgodbe, ki prihajajo iz oddaljenih krajev, so bile nekoč zgolj poglavja v knjigi naših prednikov. Toda zdaj smo mi tisti, ki se znajdemo v središču teh dogodkov. Begunska problematika in nujnost pomoči v stiski sta prav tu, pred nami, vsak dan, in ne moremo več ostati ravnodušni. Priznajmo si, ta svet je naš dom, in te zgodbe so del naše resničnosti. Kaj pa prihodnost? Kdo ve, že jutri se lahko znajdemo v vlogi tistih, ki iščejo zatočišče in pomoč. Pomembno je, da se tega zavedamo in se odzovemo s sočutjem ter empatijo do vseh, ki se znajdejo v tej krizi.

 

Na podlagi analize in zbiranja podatkov – pričevanj migrantov v Sloveniji, Italiji, Španiji, Nemčiji, Grčiji in drugod ter pričevanj iz Črne knjige – bomo iz dokumentarnih virov izbrali najpogostejše fizično, psihično in intelektualno obremenjujoče, neprijetne ali celo travmatične izkušnje migrantov na poti, pa tudi dobre izkušnje, vrhunce človeške dobrote na njihovih poteh. Iz njihovih pričevanj bomo ustvarili izkušnjo za nas, neizkušene evropske državljane, ki o migrantski problematiki beremo v medijih.  Človeški možgani si izkušnje zapomnijo bolj kot informacije, zato verjamemo, da lahko z gledanjem poročil, branjem novic in ogledom videoposnetkov dosežemo določen kratkoročni vtis na nas kot evropske državljane. Toda le neposredna izkušnja se bo za dalj časa vključila v našo zavest; morda bo celo nepozabna.

 

Posebne zahvale:

Damjana Žbontar, bibliotekarka FF UNI LJ, oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo

Zana Fabjan Blažič, Ambasada Rog in društvo Super Mario

Neža Peterle in V.a.V. Berlin, Maja Spacapan, Darjan Volk

Peter Gombač Zrc Sazu

Mama Africa foundation Gran Canaria  & Unn Tove

José Saturnino Martínez García Universidad de La Laguna, Tenerife

Laura Casanova Martín, Universidad de la Laguna, Tenerife

Amnesty International Slovenija

… v dopolnjevanju

Projekt financira